24 Aralık, 2012

Vintgar Kanyonu


Ha bugün ha yarın derken, sonunda blog yazılarıma başlıyorum.
İlk yazım, 2012 Temmuz ayında sevgili yol arkadaşım Andromeda ile yaptığımız Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan'ı içeren gezimizden, Vintgar Kanyonu üzerine olsun.
"Bled Kanyonu" olarak da bilinen bu kanyon, Slovenya'da Julian Alpleri bölgesinde, Triglav Milli Parkı içinde yer alıyor. İkinci isminden de anlaşılacağı üzere Bled yöresine de yakın. Masalsı güzelliğe sahip Bled gölünden 4 km uzaklıkta. Bir asırdan uzun bir süredir ziyaretçilere açık ve koruma altında. Doğal zenginliklerin korunması ile ilgili aslında bölge ülkelerinde genel olarak erken uyanan bir bilinçten bahsetmek mümkün. Örneğin Hırvatistan sınırları içindeki Plitvice Gölleri bölgesinin koruma altına alınması da 19. yüzyıl sonlarına rastlıyor.
Vintgar Kanyonu'nu oluşturan Radovna ırmağı. Yaklaşık 1600 metre derinliğindeki bu sarp boğaz, patikalar ve köprüler ile geziye uygun hale getirilmiş. 
Yer yer 100 metre yüksekliğe ulaşabilen duvarlarıyla kanyon gerçekten etkileyici.





Kanyon boyunca nehrin aşındırmasına bağlı küçük havuzlar ve şelaler görmek mümkün.  Biz yazın gittiğimizden güçlü bir akıntı yoktu ama.




Biri nehirde tahtını unutmuş :/



Kanyon üzerinde sonraları bir demiryolu köprüsü ve küçük bir hidroelektrik santral de inşa edilmiş.


Kanyon, 26 metre yüksekliğindeki Šum şelalesi ile sonlanıyor. Buradan sonra bir patikayı kullanarak St. Catherine kilisesine çıkmak ve buradan manzarayı seyretmek mümkün. Arkadaşımız Marijana'nın acelesi olduğundan oraya çıkacak vaktimiz olmadı. 



Vintgar Kanyonu, Slovenya'nın Julian Alpleri bölgesindeki büyüleyici güzelliğe sahip doğa oluşumlarından sadece bir tanesi. Vaktim olduğunda bölgedeki başka yerlerle de ilgili yazmaya çalışacağım.

Hiç yorum yok: