26 Şubat, 2013

Rüstem Paşa Camii


Uzun süredir walkingistanbul sitesinde yer alan özenle hazırlanmış yürüyüş rotalarını takip ederek İstanbul içinde gezme planlarım vardı. Bir ara düşüncemi arkadaşım Seyhan'a (Gezmenin sonu yok) da açmıştım ve uzun süredir birlikte gezmeyi planlıyorduk. Sonunda bu Pazar günü hava da açık olunca, Eminönü - Sultanahmet rotası için çıkmaya karar verdik. Gezide ikimizin de en çok ilgisini çeken yer Rüstem Paşa Camii oldu.

Daha önce hiç gitmediğim ama çok merak ettiğim bu cami, Tahtakale Hasırcılar çarşısı içinde yer alıyor. Mihrimah Sultan'ın eşi, dolayısıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın da damadı olan Sadrazam Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış. Karaköy yönünden bakıldığında manzarada, dönemin başarılı bürokratı Rüstem Paşa ile, kendisini yardımcısı yapan "haşmetli" arasındaki yakınlığı (ve farkı) anlatırcasına, Süleymaniye Camii'nin hemen altında yer alıyor. Çarşının dar sokakları içinden açılan bir kapı ve çıkılan merdivenlerle kendinizi bir anda caminin avlusunda buluyorsunuz.

Mimar Sinan camiyi eskiden burada bulunan Halil Efendi mescidi yerine inşa etmiş. Binayı, kira gelirleriyle külliyenin finanse edilmesine de hizmet eden, en doğru deyişle caminin vakfına ait dükkanların üzerine kurup onları aynı zamanda subasman olarak kullanmış, binanın çukurda kalmasını da engellemiş.

Cami o kadar fazla süsleme ile kaplı ki, deyim yerindeyse "ne ararsanız var". En baskın öğe, iç yüzeyin çok büyük bir kısmının kaplandığı enfes İznik çinileri. Buradaki çini koleksiyonu, Osmanlı çini sanatının doruk noktalarından biri kabul ediliyor. Pencerelerde vitraylar göz alıcı. Kapılar ve sütun başlıkları üzerindeki işlemeler de çok zarif. Fakat bütün bunlar görsel bir kalabalık yaratmak bir yana, zengin bir bireşim ortaya çıkarmış. Hakim renkler olan mavi ve mercan kırmızısı ile izlemeye doyulmuyor.

Aşağıda çektiğim birkaç fotoğrafı paylaşıyorum. Ekipmanınız varsa geniş açı lens ile gitmeniz iyi olur. Ben DSLR makine kullanmıyorum ve elimdeki makine ile en geniş 28mm'lik çekim yapabildim.








Hiç yorum yok: